top of page

עורכת משנה: בשמת זיידנבנד. צילום: טליה (טוליק) גלאון. עריכת וידאו: מירי לאופר. אילת עופרים, טל רבינר. הפקה: נעמה פיריץ. מפיקים: מודי וענת בע"מ, YES דוקו (2008).

יום העצמאות השישים של מדינת ישראל כבר לא התאים לסדרות נוראות הוד כמו "עמוד האש" או "תקומה", לא מבחינת מצב הרוח הלאומי ולא מבחינת ההומוגניות הלאומית ש"היסטוריה מלמעלה" מחפשת או ממציאה.
 
הסדרה בוחנת כיצד חייהם של ששה ישראלים הושפעו מתולדותיה של המדינה וההיפך - כיצד הבחירות האישיות שלהם הצטברו למעשים שהשפיעו על המדינה. ששת פרקי הסדרה המתחקים אחר שישה עשורים בחיי הדמויות מנסים לטוות משש הביוגרפיות האישיות את הביוגרפיה הקולקטיבית של המדינה, אבל בעיקר להציג את מערכת היחסים המורכבת והסוערת של הישראלים עם ישראליותם.

שישים

בימוי: ענת זלצר

  • מאשה ליטבק, קיבוצניקית מנגבה ששכלה את אביה ואת     אחיה במלחמות ישראל.

  • נסים ארז, יליד מרוקו שגדל במעברת קריית אתא והיה לאחד ממייסדי ההתנחלות עפרה.

  • מדלן ואנונו, שגדלה בשכונת מוסררה בצל מחאת הפנתרים השחורים ומסע המימוש העצמי שלה שהחזיר אותה לשכונת ילדותה.

  • ציפורה דולן, בת ליוצאי פולין ואשת פירסום בכירה, שחוזרת אל שורשיה בקרקוב.

  • ד"ר עאדל מאנה, ערבי ישראלי שלמרות ובגלל שלל המגבלות והאפליות שחווה, פרץ את תקרת הזכוכית ואת חומת ההפרדה.

  • זאב טנא, שחייו הכפולים כמהנדס מזון וזמר מחאה מתנהלים בצל הזיכרונות של הוריו מהשואה והזיכרונות שלו ממלחמת יום הכיפורים.

1958-1948

ששת גיבורינו נולדים עם המדינה. מאשקה נולדת בקיבוץ נגבה והיא יתומת מלחמה כבר בלידתה. מדלן, נסים, ציפורה וזאב מגיעים לישראל מחו"ל ועדאל נולד כאן אך מגורש ללבנון ו"מעפיל חזרה לארץ". הם גדלים בתקופת הצנע, בצל הצער וההלם התרבותי של הוריהם. הם חוגגים יום הולדת עשר יחד עם המדינה. מאשקה יתומת המלחמה אפילו לוחצת את היד לבן-גוריון. לראשונה בחייהם הם רואים זיקוקים.

 

1968-1958

מהסקר עד ששת הימים - גיל ההתבגרות של השישה נפתח בבחינת הסקר שתקבע מי ילך לתיכון עיוני, מי למקצועי ומי לעבודה. עדאל הוא בין היחידים בכפרו שעובר את הסקר וממשיך לתיכון; מדלן נזרקת מהסמינר הדתי; מאשקה חווה את הלינה המשותפת בקיבוץ; נסים עובר לבית ספר מקצועי ומתאהב בבני עקיבא; ציפורה מנודה מהנוער העובד מפני שלבשה ג'ינס; זאב מגלה את חוף הים התל-אביבי. ארבעה מהם מסיימים את הפרק כחיילים במלחמת ששת הימים, אבל מדלן כבר יולדת ב-1967 את בתה הבכורה ועדאל חווה מפח נפש השווה בעוצמתו לאופוריה של השאר.

1978-1968

מלאים באופטימיות של אחרי ששת הימים יוצאים גיבורינו להגשים את התקוות של הוריהם, אבל גם למרוד בהן. ציפורה מכירה באוניברסיטה את בעלה הראשון; נסים  פוגש את אשתו הקיבוצניקית בשירות הקבע בצנחנים; עאדל משתלב בפעילות פוליטית באוניברסיטה והוריו של זאב גאים בבנם הלומד הנדסה בטכניון. מדלן יולדת ארבעה ילדים, בעוד אחיה מתגייס למחאת הפנתרים השחורים. האסון מכה שוב במאשקה, כשאחיה נהרג במלחמת ההתשה. מלחמת יום הכיפורים מצלקת את חיי כולם, אך ביקורו של סאדאת בירושלים מפיח בהם תקווה.

1978-1988

שני קטבים פוליטיים מסתמנים בשישייה - נסים רכז הביטחון של התנחלות עפרה מכאן ומאשקה שהופכת לפעילה בשלום עכשיו מכאן. בתווך, עדאל מלמד היסטוריה גם באוניברסיטה העברית וגם באוניברסיטת שכם. זאב מחלק את חייו בין הנדסת המזון לחיי הלילה של סצנת המוסיקה התל-אביבית. מדלן מתחברת מחדש לשורשיה מתחילה לעבוד במתנ"ס של מוסררה. ציפורה מתגרשת בשנית והופכת לרעיונאית בכירה. על רקע מלחמת לבנון, אינפלציה מטורפת וניצנים ראשונים של אינתיפאדה הם מנסים לגדל את ילדיהם באופן שונה מהוריהם.

1998-1988

גיבורי הסדרה מתרכזים בהתפתחות האישית שלהם. ציפורה עושה חיל כרעיונאית; מדלן מתפנה סופסוף לעשות בגרות שממנה תמשיך ללימודי תואר ראשון; זאב מפתח את השניצל התעשייתי ובמקביל מקליט את המוסיקה שלו; מאשקה משמשת כמזכירת הקיבוץ ומובילה את תהליך ההפרטה המכאיב; עאדל ממשיך ללמד בארץ ובשטחים ומחזיק אצבעות לתהליך אוסלו. ניסים, אב לאחד עשר ילדים מתנגד לתהליך אך מתנגד עוד יותר לרצח רבין, שמזעזע את כל גיבורי הסדרה. האבל על ראש הממשלה הנרצח מתערבב באבל על פטירת ההורים, בעוד ילדי הגיבורים מתגייסים לצבא.

2008-1998

מאשקה מתמנה לסמנכ"לית גידולי השדה של הקיבוץ המופרט ונהיית אוהדת שרופה של הפועל ירושלים. ניסים עובד אצל בנו במפעל לייצור קרוואנים עבור מאחזים בשטחים. זאב מפתח מוצרי בשר כשרים לקהילה החרדית בארצות הברית ומקליט שירים כשרים הרבה פחות. מדלן משלימה לימודי תואר שני. ציפורה עוזבת את תל-אביב ואת עולם הפרסום ומתרכזת בכתיבה ספרותית. עאדל עומד בראש המרכז לחקר החברה הערבית ומתגעגע לילדיו שלומדים בחו"ל. בגיל שישים הם מתפנים לזוגיות שלהם, מוצאים זמן לטיולי שורשים ותוהים על הפער שבין תחושת הסיפוק וההישג בחייהם האישיים לבין תחושת המשבר וההחמצה בחייה של המדינה.

Please reload

bottom of page